---------Sponsered Ads---------

CBSE Social Science Class 10 Answer Key 2021: Question Paper & Solution PDF Download

---------Sponsered Ads---------

CBSE Answer Key 2021-22: CBSE Social Science Class 10 Answer Key 2021: Question Paper & Solution PDF Download | CBSE Class 10 Social Science (Term 1) Board Exam 2021-22 – Check Your Answers Now.

The Central Board of Secondary Education has conducted the Class 10th Annual Examination of Social Science on 30 November 2022 in various examination centers in which lakhs of students appeared in the examination. Check CBSE SSC question paper and answer key. Download CBSE Social Science Class 10 Term 1 Answer Key PDF here.

CBSE Social Science Class 10 Answer Key 2021

 The Central Board of Secondary Education (CBSE) 10th Class Term 1 paper has started from today i.e. 30th November. First of all SST i.e. Social Science exam has been organized. The exam started at 11:30 am and ended at 1 pm in the day. Candidates who have participated in this exam can check the answer key (cbse class 10 SST answer key) from below direct link.

CBSE Class 10 Social Science Exam 2021 Details

Name of BoardCentral Board of Secondary Education
Class10th
SubjectSocial Science
Name of ExamCBSE Class 10 Social Science Term 1 Exam 2021
Exam Date30 November 2021
CategoryAnswer Key
Session2021-22
Answer KeyCheck Answers Here

CBSE Social Science Question Paper & Solution PDF Download 30 November 2021

Students may please note that at present we have been able to access only Set 4. There are reports that only one set was shared with all schools. Answer key shared is also for the attached question paper. In case a student has received another set, he or she is advised to connect with their respective teachers.

---------Sponsered Searches---------

CBSE Social Science Class 10 Answer Key

Question No.Answer KeyQuestion No.Answer KeyQuestion No.Answer KeyQuestion No.Answer Key
1d16d31a46a
2a17b32d47a
3a18c33a48a
4a19d34a49c
5b20a35a50d
6a21b36a51b
7c22d37d52a
8a23d38a53a
9c24d39a54c
10c25a40c55b
11a26d41a56c
12b27a42a57a
13a28d43a58d
14d29d44c59c
15b30b45c60a

To calculate their marks, the students need to add the marks for the correct answer as per the marking scheme given by the CBSE Board.

CBSE Answer Key 2021-22: Class 10 Social Science (Term 1) Board Exam 2021

CBSE Answer Key 2021-22: Class 10 Social Science (Term 1) Board Exam 2021-22

1. Industrialisation began in which one of the following European countries in the second half of the eighteenth century?

(a) Germany

(b) France

(c) Italy

(d) England

Answer: (d) England

2. Which type of governments were mainly driven in Europe after the defeat of Napoleon in 1815 ?

(a) Conservative

(b) Liberal

(c) Federal

(d) Feudal

Answer: (a)

3. Which one of the following group of countries collectively defeated Napoleon in 1815?

(a) Britain, Russin, Prussia and Austria

(b) Britain, Russian, Prussia and Australia

(c) Britain, Russia, Netherlands and Germany

(d) Britain, Luxembourg, Germany and Italy

Answer: (a) Britain, Russia, Prussia and Austria

4. In which one of the following countries did the first liberalist-nationalist upheaval take place in July 1830 ?

(a) France

(b) Germany

(c) England

(d) Italy

Answer: (a) France

5. Who among the following remarked “When France sneezes, the rest of Europe catches cold”?

(a) Lord Byron
(b) Metternich 
(c) Johann Herder
(d) Napoleon
Answer: (b) Metternich 

6. Who among the following was the architect for the unification of Germany 
(a) Otto von Bismarck
(b) William 1 
(c) Frederick III
(d) William II
Answer: (a) Otto von Bismarck

7. Who among the following had sought to put together a coherent programme for a unitary Italian Republic during the 1830s ? 
(a) Victor Emmanuel I
(b) Victor Emmanuel II 
(c) Giuseppe Mazzini
(d) Count Cavour 
Answer: (c) Giuseppe Mazzini

8. In which one of the following states is overgrazing the main reason for land degradation? 
(a) Maharashtra
(b) Punjab 
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
Answer: (a) Maharashtra

9. Identify the soil which ranges from red to brown in colour and saline in nature: 
(a) Red soil
(b) Laterite soil 
(c) Arid soil
(d) Alluvial soil
Answer: (c) Arid soil

10. Which one of the following forces leads to maximum soil erosion in plains ? 
(a) Wind
(b) Glacier 
(c) Running water
(d) Earthquake
Answer: (c)

11. Deforestation due to mining has caused severe land degradation in which one of the following states ? 
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu 
(c) Kerala
(d) Gujarat 
Answer: (a) Odisha

12. Who among the following was proclaimed King of united Italy in 1861? 
(a) Charles 1
(b) Victor Emmanuel II 
(c) Giuseppe Garibaldi
(d) Nero 
Answer: (b) Victor Emmanuel II 

13. Which one of the following subjects is included in the Union list?
(a) Communication
(b) Trade 
(c) Commerce
(d) Irrigation
Answer: (a) Communication

14. Which one of the following elements is not included in the Belgium model? 
(a) Dutch and French speaking ministers shall be equal in the government. 
(b) Many powers of the central government have been given to state governmental 
(c) Brussels has a separate government in which both the communities have equal
representation 
(d) There is a community government which has special powers of administration
Answer: d

15. Which one of the following countries is the example of ‘Holding together federation’? 
(a) Australia
(b) India 
(c) U.S.A.
(d) Switzerland
Answer: (b) 

16. Which one of the following ethnic communities is in majority in Sri Lanka? 
(a) Sri Lankan Tamils
(b) Indian Tamils 
(c) Muslims
(d) Sinhalese 
Answer: (d)

17. Which one of the following subjects is included in the State list? 
(a) Banking 
(b) Business 
(c) Currency 
(d) Communication 
Answer: (b) Business 

18. Activities that help in the development of Primary and Secondary sectors come under which one of the following sectors ? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (c) 

19. Identify the correct feature of Unitary form of government from the following options: 
(a) There are two or more levels of government. 
(b) Different tiers of government govern the same citizens. 
(c) Each tier of government has its own jurisdiction. 
(d) The sub-units are subordinate to the central government.
Answer: (d) The sub-units are subordinate to the central government.

20. At the initial stages of development, which one of the following sectors was the most important of economic activity? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (a) Primary 

21. Activities in which natural products are changed into other forms come under which one of the following sectors ? 
(a) Primary 
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer: (b) Secondary 

22. The products received by exploiting natural resources come under which one of the following sectors? 
(a) Quaternary 
(b) Tertiary 
(c) Secondary 
(d) Primary
Answer: (d) Primary

23. Which one of the following factors is mainly responsible for declining water level in India? 
(a) Irrigation
(b) Industrialisation 
(c) Urbanisation
(d) Over-utilization 
Answer: (d)

24.
Which one of the following subjects is included in the Concurrent List? 
(a) Trade
(b) Commerce 
(c) Agriculture 
(d) Marriage
Answer: (d)

25. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option. 
Assertion

(A): After Russian occupation in Poland, the Russian language was imposed
on its people. 
Reason (R): The use of Polish soon came to be a symbol of struggle against Russian dominance. 
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of
Assertion (A). 
(b) Both Assertion (A) and Renson (R) are true, but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.
Answer: (a)

26. Read the facts regarding the Revolution of the Liberals in Europe during 1848 and choose the correct option: 
1. Abdication of the monarch 
2. Universal male suffrage had been proclaimed 
3. Political Rights to women were given 
4. Freedom of the press had been asked for
(a) Only 1 and 2 are correct. 
(b) Only 1, 2 and 3 are correct. 
(c) Only 1 and 4 are correct.
(d)only 1, 2 and 4 are correct
Answer: (d)  

27. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option. 
Assertion (A): Weavers in Silesia had led a revolt against contractors in 1845. 
Reason (R): Contractors had drastically reduced their payments 
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of
Assertion (A). 
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Ronson (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.
Answer: (a)

28. On which of the following modern aspects did the new Germany place a strong emphasis ? 
1. Currency 2. Banking 3. Legal system 4. Demography 
(a) Only 1 and 2 are correct. 
(b) Only 2 and 3 are correct. 
(c) Only 3 and 4 are correct. 
(d) Only 1, 2 and 3 are correct. 

Answer 28: d

29. Which one of the following Italian states was ruled by an Italian princely house? 
(a) Papal State
(b) Lombardy 
(c) Venetia
(d) Sardinia-Piedmont
Answer 29: d

30. Identify the characteristics of Cavour among the following and choose the correct option: 
1. He was an Italian statesman. 
2. He spoke French much better than Italian 
3. He was a tactful diplomat.
4. He belonged to a Royal family. 
(a) Only 1 and 2 are correct. 
(b) Only 1, 2 and 3 are correct. 
(c) Only 2, 3 and 4 are correct. 
(d) Only 1, 2 and 4 are correct.
Answer 30: b 

31. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option 
Assertion (A): In Britain, the formation of the nation-state was not the result of a sudden upheaval. 
Reason (R): Ethnic groups of Britain extended its influence 
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A) 
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.
Answer 31: a

32. Which among the following is not a problem of resource development? 
(a) Depletion of resources for satisfying the greed of few individuals 
(b) Accumulation of resources in few hands 
(c) Indiscriminate exploitation of resources 
(d) An equitable distribution of resources
Answer 32: d

33.Which one of the following human activities han contributed most in land degradation? 
(a) Deforestation 
(b) Overgrazing 
(c) Mining 
(d) Over-irrigation
Answer 33: a

34.Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). 
Read the statement and choose the most appropriate option: 
Assertion (A): Indian farmers should diversify their cropping pattern from cereals to
high value crops. 
Reason (R): This will increase income and reduce environmental degradation
simultaneously. 
(a) Both Assertion (A) and Ronson (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A) 
(b) Both Assertion (A) and Resson (R) are true but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A) 
(c) Assertion (A) is true but Ronson (R) is false, 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true
Answer 34: a

35. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option: 
Assertion (A): Majority community is dominant in a few democratic states 
Reason (R) : Dominance can undermine the unity of the country,
(a) Both Assertion (A) and Renson (R) are true and Renson (R) is the correct explanation of Assertion (A)
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the currect explanation of Assertion (A)
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Answer 35: a

36. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option: 
Assertion (A) Power sharing is good. 
Reason (R): It helps to reduce the possibility of conflicts between social groups. 
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of
Assertion (A). 
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Answer 36: a

37. Choose the correct pair among the following:
(Country) – (Administration) 
(a) Russia – Unitary 
(b) China – Federal
(c) Canada – Unitary 
(d) Argentina – Federal
Answer 37: d

38. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option: 
Assertion (A): The distrust between Sinhalese and Tamil communities turned into
widespread conflict in Sri Lanka 
Reason (R): 1956 Act recognized Sinhala su the only official language. 
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
Assertion (A). 
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.
Answer 38: a

39. Identify ‘Horizontal power sharing’ arrangements among the following in modern democracies: 
(a) Different organs of government 
(b) Governments at different levels 
(c) Different social groups 
(d) Different parties, pressure groups and movements
Answer 39: a

40. Match Column I with Column II and choose the correct option: 
Column I: Column II 
I. Union List: A. Computer-related matter 
II. State List: B. Forest 
III. Concurrent List C. Police
IV. Subsidiary Matters D. Defence 
(a) I-D II-C III-B IV-A 
(b) I-A II-B III-C IV-D 
(c) I-D II-C II-B IV-A 
(d) I-B II-A III-C IV-D 
Answer 40: c

41. Which of the following countries is an example of ‘coming together’ federation ? 
(a) United States of America
(b) India 
(c) Spain
(d) Belgium 
Answer 41: a

42. What is not an integral part of the government? 
(a) Office of the Prime Minister
(b) Legislature 
(c) Executive
(d) Judiciary 
Answer 42: a

43. Two statements are given below as Assertion (A) and Reasoning (R). Read the statement and choose the most appropriate option: 
Assertion (A): Kerala has low Infant Mortality Rate. 
Reason (R): Kerala has adequate provision of basic health and education facilities. 
(a) Both Assertion (A) and Renon (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of
Assertion (A). 
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct
explanation of Assertion (A). 
(c) Assertion (A) is true but Reason (R) is false. 
(d) Assertion (A) is fine but Reason (R) is true.
Answer 43: a

44. Suppose there are four families in your locality, the average per capita income of whom is 10,000. If the income of three families is 6,000 8,000 and 14,000 respectively, what would be the income of the fourth family? 
(a) 5,000
(b) 10,000
(c) 12,000 
(d) 15,000
Answer 44: c

45. Which one of the following sectors shows the highest share in Gross Domestic Product (GDP) in India ?
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) Quaternary
Answer 45: c

46. Which one of the following sectors shows the highest share in employment in 2017-18, in India?
(a) Primary
(b) Secondary 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary
Answer 46: a

47. How is Primitive Subsistence Agriculture related with Jhumming? 
(a) It is based on shifting cultivation 
(b) It is intensive in nature 
(c) It is based on plantation cultivation 
(d) It depends upon cash crop 
Answer 47: a

48. The ‘slash and burn’ agriculture is known as’ Conuco’ in which one of the following countries? 
(a) Venezuela 
(b) Brazil 
(c) Indonesia 
(d) Mexico 
Answer 48: a

49. The wash and burn agriculture is known as “Roca’ in which one of the following countries? (a) Mexico 
(b) Indonesia 
(c) Brazil 
(d) Venezuela
Answer 49: c

50. Identify the major problem of Jhumming cultivation. 
(a) Single crop dominance
(b) Modern inputs 
(c) High cost
(d) Low production 
Answer 50: d

51. In India ‘slash and burn agriculture is known as ‘Bewar’, in which one of the following States? 
(a) Andhra Pradesh 
(b) Madhya Pradesh 
(c) Rajasthan 
(d) Jharkhand
Answer 51: b

52. Match Column I with Column Il and choose the correct options: 
Column I: Column II
(I) Andhra Pradesh: (A)Kuruwa 
(II) Odisha: (B) Valre 
(III) Rajasthan: (C) Penda 
(IV) Jharkhand: (D) Pama Dabi 
(a) 1-C 11-D I -B IV-A 
(b) I-A 1-B III-C IV-D 
(c) 1-B II-A III-D IV-C 
(d) 1-D 1-C III-A IV-B 
Answer 52: a

Case B: Read the source given below. Attempt any 5 questions out of 6 (Q. No. 53 – 58) questions. 
Take the case of Laxmi with her two-hectare plot of unirrigated land. The government can spend some money or banks can provide a loan, to construct a well for her family to irrigate the land. Laxmi will then be able to irrigate her land and take a second crop. wheat, during the rabi season. Let us suppose that one hectare of wheat can provide employment to two people for 50 days (including sowing, watering, fertiliser application and harvesting). So two more members of the family can be employed in her own field. Now suppose a new dam is constructed and anals are due to irrigate many such firms. This could lead to a lot of employment generation within the agriculture sector to reduce the problem of underemployment. 
53. Which one of the following economic sectors is Laxmi related to ? 
(a) Primary 
(b) Secondary. 
(c) Tertiary 
(d) Quaternary 
Answer 53: a

54. Which one of the following categories of farmers is Laxmi related to? 
(a) Big
(b) Medium 
(c) Marginal
(d) Agricultural labourer
Answer 54: c

55. In which one of the following sectors is underemployment seen at the maximum? 
(a) Industry 
(b) Agriculture 
(c) Trade 
(d) Commerce 
Answer 55: b

56. How does construction of dams and canals create employment in large numbers in rural areas  
(a) Large number of engineers are needed 
(b) Large number of technicians are also required 
(c) Adjustment of large number of unalolled labourers 
(d) Executives and administrators can easily be adjusted
Answer 56: c

57. Which one of the following is the main result of increasing irrigation facilities in the field of agriculture ?

(a) Increase in production

(b) Increase in productivity

(c) Change in cropping pattern

(d) Promote high yielding of crops

Answer 57: a

58. Which one of the following means of irrigation generally comes under the Public Sector? 
(a) Well
(b) Tubewall 
(c) Tank
(d) Canal
Answer 58: d

Map-Based Questions – 59 and 60 are Mandatory 
59. On the outline political map of India (on page 24) ‘A’ is marked as a Dam. Identify it!
from the following options:
(a) Tehri
(b) Sardar Sarovar 
(c) Hirakud
(d) Nagarjuna Sagar

Answer 59: c

60. On the same map ‘B’ is also marked as the largest Jute producer state. Identify it from the following options in 
(a) West Bengal
(b) Bihar 
(c) Assam
(d) Odisha 

Answer 60: a

The paper was divided into 4 sections and a total of 60 questions were asked. Students had internal choice in each section except in Section D which was the map question. Students were required to answer a total of 50 questions for 40 marks total. All questions carried equal marks.

Download CBSE Social Science Class 10 Term 1 2022 Answer Key PDF | CBSE Social Science Term 1 SST Question paper

Leave a Comment

---------Sponsered Ads---------